4 причини защо трябва да провеждате конкурси в социалните мрежи

4 причини защо трябва да провеждате конкурси в социалните мрежи

Вижте четири причини, поради които конкурсите трябва да бъдат част от вашата маркетингова стратегия в социалните мрежи

Докато конкурсите, игрите и лотариите се мотаеха наоколо от дълго време, те придобиха нов живот с развитието на социалните мрежи.
Конкурсите със сигурност не са отговора на всички маркетингови предизвикателства, но те трябва да бъдат част от инструментите на маркетолозите в социалните мрежи. Ето четири причини защо:

1. Конкурсите са чудесен инструмент за изграждане на фенове.

Независимо дали започвате с 100 или 100 000 фена във Фейбук страницата ви, то конкурсите предлагат доказан метод за увеличаване на това число. Виждали сме клиенти да достигат от 50 до 1000 и от 15 000 до 30 000 харесвания само за няколко дни или седмици, благодарение на провеждането на конкурс. Разбира се, не е важно да мислим само за цифрите, мярката е силата на популяризирането. Да направите така, че конкурсът да бъде лесен за победа или с по-ниска бариера за участие, често осигурява най-добрият вариант за тези, които тъкмо започват със социалните медиини конкурси или нямат голяма база от фенове.

2. Конкурсите ви дават възможност да ангажирате аудитория си.

В допълнение да увеличите бройката на хората, които взаимодействат с вашия бранд, конкурсите също ви осигуряват средства за задълбочаване на връзката с тях.

Потреблителско генерирано съдържание (ПГС) в промоция като фото или видеоконкурс, е чудесен начин да започнете. ПГС конкурсите карат хората да се състезават и те осигуряват възможност на всеки да изживее свойте 15 минути слава. Най-важното е, когато участниците качат тяхното лично съдържание (например, снимка, видео или история) на вашия конкурс, те естествено инвестират в вашия бранд.

3. Конкурсите са богат източник на данни.

С обаянието за награда, много хора са готови да споделят информация с вас, като част от процеса на участие. Не е нужно да предоставяте много пречки за участие, но не изпускайте възможноста да научите малко повече за вашите клиенти (например, как са чули за промоцията, кой е любимия им продукт и т.н.) Запомнете, че това което искате трябва да бъде съизмеримо с това, което предлагате в замяна. В допълнение да събирате данни в процеса на записване за участие, вие също можете да научите много по време на взаимодействието и комуникацията, което взима място във вашия конкурс. Бъдете сигурни, че се вглеждате внимателно.

4. Конкурсите дават възможност на потребителите да правят маркетинг за вас.

Какво ще кажете да имате стотици или хиляди от вашите фенове, които разпространяват нещо за вашата кампания? Важно е да имате промоционален план, който обхваща множество маркетингови канали, но благодарение на споделянето чрез социалните мрежи, днес конкурсите дават възможност за усилване на вашето маркетингово съобщение, което преди не беше възможно.

Ако конкурсът ви включва компонент за гласуване, то участниците ще бъдат склонни да споделят чрез тяхните социални профили, молейки приятелите си да гласуват за тях. От опит знаем, най-вероятно ще видите десет гласувания за всеки пост (често много повече) както и десет кликвания за всеки споделен линк. Тези числа показват значитено мултиплициране на трафика към вашия сайт, конкурс или апликация, като резултат от маркетинга на вашите участници.

Както други инструменти, конкурсите могат да бъдат изключително ефективни, когато се използват като част от цялостна стратегия за маркетинг в социалните медии. Всяко лице на организация, както и много бизнес-към-бизнес предприятия, могат да се възползват от конкурси за реализиране на четирите ползи, обяснени по-горе.

Преди да започнете конкурс, все пак, бъдете сигурни, че сте се запознали с местните права и закони за провеждане на конкурс. Всяка държава има свой собствени закони за провеждането на конкурс, някой от тях могат да бъдат сложни, така че направете някои проучвани, за да се уверете, че конкурса е законен.
4 причини защо трябва да провеждате конкурси в социалните мрежи