5 хитри начина да използвате PR стратегия за да постигнете SEO успех

5 хитри начина да използвате PR стратегия за да постигнете SEO успех

Когато търсите нов и свеж начин да изградите линк билдинг на сайта си, винаги е добра идея да се обърнете за вдъхновение към PR специалистите. Те разполагат с широк набор от изпробвани и работещи методи, които ще увеличат продажбите и ще подобрят позиционирането на бранда Ви.

Забравете за спамерския прес рилийз – това е една от ПР тактиките, която е широко използвана от много компании, като лесен начин за набавяне на линкове. Проблемът тук е, че както всички ние знаем, лесните неща рядко работят в дълготраен аспект, особено що се отнася до SEO оптимизация.

Вместо употребата на лесни практики, нека разгледаме няколко от най-ефективните PR стратегии, които могат да бъдат леко променени, за да паснат на Вашия бизнес и да донесат дълготрайни положителни SEO ефекти. Това от друга страна ще доведе до допълнителни преимущества, като растеж на бранда и респективно на продажбите.
Идеята включва две главни категории, които са доста хитър начин да „надуете клаксона“ и да покажете на света добрите неща, които правите и по този начин да спечелите безценни линкове и добро име на компанията.

Издигнете на пиедестал най-важната фигура в компанията

Всяка фирма разполага поне с един човек от екипа, който има огромни заслуги и чието име заслужава да бъде изкрещяно от високо. Обикновено това е CEO-то (Главния изпълнителен директор) или финансовия директор. Ако те са успешни лидери и разполагат с ценна информация, която може да бъде споделена, тогава ги издигнете на пиедестал и покажете на света техните успехи.

Следните редове ще Ви покажат най-добрите практики, с които да постигнете SEO успех:

1. Гост авторство

Гост авторствоАко хората, които искате да рекламирате са добри в писането, добра идея е да ги направите гост автори, които да пишат периодично (да разполагат със собствена колонка) във Ваше онлайн издание. Дори ако не са най-добрите писатели, бихте могли да използвате помощта на професионални такива, които да преглеждат и редактират техните текстове. По този начин цялата ценна информация, която имат за споделяне ще бъде достъпна за света.

Важно: Колонките на Вашите лидери не трябва да съдържат агитации за покупка на Вашите продукти и/или услуги. Вместо това, усилията трябва да са насочени към помагане на читателите да научат нещо ново, нещо ценно и нещо, което ще генерира бъдещ интерес.

След това се свържете с местните медии, браншово свързани сайтове и други медии или се целете по-нависоко – свържете се с гигантите сред местните медии като в. Пари, в. Капитал и т.н. и споделете статиите на Вашите лидери с тях. Трябва да имате предвид, че в повечето случай е по-лесно да Ви приемат и публикуват Вашите статии в онлайн издания, отколкото да Ви споменат по телевизията или печатните медии. Това има няколко предимства – можете да спечелите ценен тематично свързан линк от издание с висок аворитет и в същото време да достигне Вашето име до по-широка аудитория.

За да постигнете всичко това по най-добрия начин, напишете две или три статии, от които да личи дълбочината и професионализма на автора и ги публикувайте в изброените уеб сайтове – директно или с помощта на PR агенция. Работата с ПР агенции спомага на фирмите, като предоставя информацията направо сред правилните хора. Също можете да направите кратък списък с бъдещи теми, така хората ще знаят, какво може да очакват от Вас.

Много е важно да предоставяте уникални материали за всеки различен източник на информация. Публикуването на една и съша статия от няколко медии, бързо ще срине доверието във Вас. Имаите предвид специфичната аудитория на уеб сайтовете и прегледайте внимателно другите публикации, за да си изградите точна представа кое ще работи за дадения източник и кое не.

Когато поставяте линковете, се постарайте да ги ограничите максимално. В противен случай ще изглежда като платена публикация и няма да бъдете взети насериозно. Един линк в секцията „За автора“ е напълно достатъчен, като в същото време не се натрапва на читателя.

2. Гост талант

Има ли бизнес телевия или радио предаване, свързана с Вашия бранш? Свържете се с тях и нека Вашата авторитетна фигура се появи в някое предаване и да сподели опит, да даде съвети или евентуално да отговаря на въпроси на публиката. Когато човек помага на другите с полезна информация, то той, както и Вашата компания, не само печели репутация, но и създава предпоставка за сдобиване с качествен линк от уеб сайта на предаването.

Друго нещо, което може да бъде много полезно за Вашата компания, е участието в интернет радио предавания, които биха могли в бъдеще да предоставят гост рубрика (кратко предаване на Вашия специалист). Когато потръгнат нещата и слушателите харесат предаването, това ще осигури трамплин към по-авторитетни медии и предавания.

И тук, важното е да не се практикува фирмена агитация. Когато предоставяте ценни съвети и информация, това неизменно ще доведе до печалба за Вас и ще си заслужи отделеното време и внимание. И тук мястото с информация за госта, ще Ви осигури ценни линкове.

3. Конференции и корпоративни събития

Конференции и корпоративни събитияИма ли маркетингови или браншови конференции, в които участва Вашата компания?
Ако да, сметнете за добре да накарате Вашите водещи фигури да изнесат реч, ако се чувстват удобно, да го правят.
Да сте домакини или спонсори на подобни конференции или друг тип свързващи събития, като лекции, форуми и други, е добър начин да създадете връзки и популярност, без да има нужда да изнасяте реч.
Друг вариант е де се включите в награди и състезания за топ компании. Примери за подобни състезания са:

  • Награда за сайт на годината или най-добра рекламна кампания.
  • Награда за компания с най-добро работно място.
  • Награда за бързо развиваща се компания.
  • Награда за еко развиваща се или иновативна компания.

Правете добри дела и се радвайте на присъствие в медиите.
Оглеждайте се за реални възможности да помагате на други, с цел да осигурите отзиви от пресата за Вашата компания. Ако всеки акт на милосърдие или добра активност от страна на компанията Ви, са достатъчно интересни да предизвикат внимание в пресата, то можете да се възползвате от стойността на връзките, която те могат да Ви осигурят.
Това са няколко лесни начина да се сдобиете с покритие в пресата и медиите.

4. Благотворителност и дарения

Добра идея е да правите дарения или да организирате благотворителни събития, с които можете да осигурите достатъчно интерес за генериране вниманието на пресата.

Ако Вашата компания обича да участва в определени благотворителни събития, то бъдете креативни във Вашите усилия, и това ще помогне да съберете пари, и да осведомите хората. Това би могло да Ви даде авторитетни линкове.

Например, технологична компания базирана в Ню Джърси (може би не най-привлекателната индустрия за събиране на PR внимание) накара свойте служители да работят в гигантски надуваем снежен глобус през мразовития декември, за да повишат интерес към благотворителна кампания „Топли палта“. Те успяха, като осигуриха доста медийно покритие с помоща на пресата, радиото и телевизията.

5. Състезания

firmeni-sustezaniaДа се бориш, да спечелиш нещо има голям отзвук. Дори и спонсорите на състезанието могат да грабнат вниманието на пресата.
Например, компанията Tourism Queensland, които бяха пуснали конкурс за работа за „Най-добрата работа в света“ получиха огромен отзвук в най-големите медии от цял свят и накрая дори им блокира сайта от огромния трафик.

В по-малък мащаб, макар и не всички конкурси да носят огромен брой линкове от пресата, добре изградена кампания със социални медии, може също да осигури висококачествени линкове и да промотира добре бранда Ви. Има и други тактики за конкурси, върху които може да се помисли:

Стипендии: Спонсорирането на студенти, може да помогне на Вашата компания да се появи по универиситетските сайтове, което може да увеличи вниманието в медиите.

Подаръци: Местните компании могат да помислят върху раздаването на продукти в тяхния район. Например, строителните фирми могат да направят конкурс за „скучна баня“ или „грозен прозорец“ и победителят да спечели преобразяване на дома си.

Хора на честта: Сигурен начин да си осигурите внимание от пресата, е да почетете местен герой. Ако сте домакин на събитие и подпомагате такова, за да благодарите на героите, ще подобри името на Вашата компания и ще подсигури достатъчно линкове в онлайн медиите. Захванете се и по-сериозно със социалните медии и мрежи, за да подобрите резултатите си.

Обобщение

В заключение, можем да кажем, че SEO оптимизацията има много голямо значение върху позитивния имидж на компанията Ви, освен че се отразява и на класирането в Гугъл. Една масова кампания може прекрасно да промотира бранда Ви, да създаде добро име и да засили продажбите повече от всяко подобряване на класирането в търсачките.

Винаги е по-добрият вариант да разчитате на добра PR агенция, за да си гарантирате добри резултати.

5 хитри начина да използвате PR стратегия за да постигнете SEO успех