7 важни неща за създаване на сайт

7 важни неща за създаване на сайт

За да създадете успешен сайт е нужно да изпълните тези 7 важни условия:

 1. Домейн (Име на сайта);
 2. Хостинг (Място за сайта);
 3. CMS платформа за управление и изграждане на съдържанието на сайта;
 4. Дизайн на сайта;
 5. Добавяне на съдържание в сайта;
 6. SEO оптимизация за популяризиране в Googlе и търсещите машини;
 7. Присъствие в социалните мрежи и социални сигнали;

1. Домейн – адрес на сайта.

Избор на домейн за вашия сайтДомейнът е много важна и неизменна част от създаването на сайт. Това е името на сайта, например „www.creatica.bg
Съществуват различни варианти за измисляне на подходящо име за домейна. Един от тях е, когато решите да заложите на бранд или марка. В повечето случай, ако бранда или марката ви не е известна, то популяризирането след това е доста трудно.
Но няма нищо лесно, разбира се!
Няма ли да се гордеете, ако един ден споменават името на марката ви, както споменават “Apple” или “Coca-Cola”, например?

Друг вариант е, да използвате ключова дума в домейна, която се свързва с бизнеса ви, а в същото време, да бъде кратка и лесно запомняща се.
Например, ако бизнесът ви се състои в изработка на видео подаръци, то домейнът може да бъде www.video-podaraci.com. Този вариант понякога спомага оптимизацията и популяризацията на сайта след неговото изработване.

Изборът на домейн е бавен и труден процес от изработката на уеб сайт. Това е така, защото трудно се намират хубави и свободни домейни. Но веднъж направите ли го, трябва да продължите със следващите стъпки.
Съществуват много чужди компании за продажба на домейни, които често правят промоции и можете да се сдобиете с домейн име за сумата между 4 и 17 лв за година.

2. Хостинг – място за сайта ви.

Хостинг за вашия сайтТова е мястото (сървърът), където ще се качи платформата и съдържанието на сайта. При избора на хостинг е много важно да изберете такъв, който е с достатъчно добри параметри, за да издържа месечния трафик на сайта ви.
Хубав хостинг е този, който зарежда сайта бързо от различни дестинации и няма прекъсвания, и спирания на сайта.
Съществуват няколко добри български компании, които предоставят добър хостинг, но според това, за къде ще бъде таргетиран сайта ви, може да изберете и чуждестранен хостинг.

Хубавото на повечето хостинг компании, е че предлагат стартово евтин хостинг, с който може да започнете и в последствие според трафикът и посещенията в сайта ви, можете да минете на по-скъп план с по-големи параметри.

3. Платформа за създаване на сайта.

Платформа за създаване на сайта.За да бъде създаден сайта, вие или професионалист в изработката на сайтове трябва да инсталира или кодира вашата платформа.
В зависимост от сложността, той може да бъде кодиран на HTML, PHP или други програмни езици. Това разбира се е напълно индивидуално според проекта.
Обикновено в изработката на сайтове се използва CMS (Система за управление на съдържанието).
Това представлява платформа с административен панел, чрез който можете да добавяте страници, снимки, текстове, да променяте менютата и в някой случай да правите промени по дизайна.

Най-популярните CMS системи са:

 • WordPress – това е най-използваната (open source) система. За нея има много уроци, плъгини и теми, които могат да ви бъдат от полза. Много разработчици на сайтове използват именно нея като база, от която да създадат собствен админ панел и дизайн.
 • Joomla – тази система също е (open source), но е по-малко използвана.
 • OpenCart – (open source) система използвана за онлайн магазини.
 • Magento – тази система е често използвана за големи онлайн магазини.
 • Blogger – това е система на Гугъл за създаване на блогове, тя е лесна за управление, но с малко опции.

За да изберете коя система за управление на съдържанието е подходяща за вас, вие трябва да имате ясна идея, какъв сайт ще правите и каква ще е неговата цел (фирмен сайт, информационен сайт, блог, портфолио, онлайн магазин и т.н.)
Можете да се консултирате и със специалист по изработката на сайтове.

4. Дизайн на сайта.

Дизайн на сайтаДизайнът на уеб сайта е много важен поради факта, че колкото и да е добър сайтът ви, ако той не изглежда добре, то потребителите ще “бягат” от него.
В зависимост от сферата в която е ориентиран сайтът ви, дизайнът може да бъде различен.

Важно е да изберете функционален и приятен дизайн при създаването на сайта.
Това ще направи сайта ви по приятен за потребителите, а тогава той би могъл да продава повече услуги, продукти или каквато е целта на сайта.

5. Съдържание на сайта.

Написване на съдържание за сайта ви

Разбира се идва и моментът, в който трябва да изграждате съдържанието във вашия сайт.

Много хора си мислят, че това е най-лесната част от създаването на сайт, и че да вкараш някаква информация за фирмата и услугите си, не е трудно.
Грешат!
Създаването на съдържание е може би най-тънката и важна работа в създаването на успешен уеб сайт.

– Много е важно да създадете съдържание, което е напълно уникално и различно от това в другите сайтове. Независимо дали това е текст за вашите услуги, текст за вашата компания или описания на всеки един продукт или услуга, който продавате и предлагате.
– Много е важно съдържанието да е лесно и разбираемо за четене. Заложете на точен, ясен и приятен текст, който ще бъде разбран след две три примигвания на окото. Ако има и леко закачлив тон (в зависимост от бизнеса ви) може да доставите и удоволствие на потребителите си.
– Много е важно да има мултимедийни и графични елементи. Никой не обича стотици думи празен текст. Поукрасете го с иконки, картинки, видеа и други, както тази статия, например 😛

6. SEO оптимизация за търсачки.

Това е процесът, в който на сайта се прави оптимизация, която ще помогне на вашия сайт да се показва на по-горни позиции в резултатите при търсене в Гугъл и други търсещи машини.
SEO Оптимизацията бива два вида – вътрешна и външна:

SEO Оптимизация за вашия сайт

 • Вътрешна SEO оптимизация представлява оптимизиране на съдържанието на сайта по правилата за качествена SEO оптимизация.
  Правилата са относително понятие, защото търсачките постоянно сменят алгоритмите си, но има някой основни правила, които трябва да се спазват. Те са:
  – Уникално недублирано съдържание.
  – Заглавия и описания включващи ключовите думи.
  – Заглавия и подзаглавия в статиите.
  – Картинки и графични изображения с оптимизирани заглавия и текстове
  – Постоянна поддръжка и качване на нови материали, отговарящи на предните условия в сайта.
 • Външна SEO оптимизация представлява изграждане на линкове сочещи към Вашия сайт от други сайтове. Важното тук е да имате, колкото се може повече линкове от тематични с вашата услуга сайтове. Както и линкове от известви и качествени сайтове, които могат да докарат трафик към вашия сайт.
Разбира се, можете да се консултирате или наемете SEO оптимизатори професионалисти, които следят всички новости в тази сфера и могат да се грижат ежемесечно сайта Ви да излиза на предни позиции в търсачките.
В повечето случай, вие не успявате сами да постигнете добри резултати, но с постоянство, повече четене и труд, можете да направите базова SEO оптимизация на вашия сайт.

7. Социални мрежи.

Присъствие на вашия сайт в социалните мрежи

Присъствието в социалните мрежи, в последните години, е много важен елемент от маркетинга на вашия сайт. И е почти задължителен!
Освен, че те помагат за SEO оптимизацията, то създаването на профил в социалните мрежи като Facebook, Google +, Twitter, Pinterest и други, ще ви помогне да изградите база от фенове – общество, което е пряко свързано с вас и бизнеса, който развивате.
По този начин вие ще имате възможността да ги осведомявате за всяко нещо свързано с вашия бизнес – за промоции, нови продукти, услуги, отстъпки и т.н. Това ще държи в течение вашите фенове, което ще носи трафик и печалби от сайта ви.

Прочетете още по темата:

1. Изработка на уеб сайт
2. SEO оптимизация
3. Социални мрежи

7 важни неща за създаване на сайт