Как да изберете най-доброто домейн име за вашия сайт

Как да изберете най-доброто домейн име за вашия сайт

1. Избирайте мъдро, млади Уебмастъри

Вашия домейн е едно от първите решения, които трябва да направите при създаването на уеб сайт и трудно за промяна решение. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да направите правилно решение и да вземете най-доброто домейн име за вашия уеб сайт.

2. Търсене на Домейн име

Хостинг за вашия сайтКогато избирате домейн име, вие се нуждаете от бъзра проверка дали то е свободно.
Съществуват много уеб сайтове, които предлагат такава услуга. Можете да използвате удобната търсачка на godaddy.com и register.bg за “.bg” домейни.

Веднъж като направите вашия избор, най-удобния начин е да поръчате домейн името си от същото място където ще бъде вашия хостинг.

3. Хостинг

Хостинг за вашия сайтВие ще се нуждаете от място, където да поставите вашия уеб сайт. Тове е хостингът.

Скороста на вашия сайт ще афектира на потребителското преживяване и ако е много бавен, то може да повлияе и на неговото позициониране в търсачките. За да имате висока скорост на вашия сайт, е нужно да изберете хостинг доставчик, който разполага със сървъри близки до местоположението на вашите клиенти. Например ако сайтът ви е за България, то хостинга трябва да е български. Също ако доставчика е местен, то ще получите по-лесна и по-добра поддръжка.
Superhosting.bg e добър избор за български хост. От натрупания от нас опит през годините може да се каже, че сме доволни тях. Подрръжката е добра и отзивчива. Ако искате опитайте ги!

Ns1.bg също е добър и по-евтин български хост. Опитът ни с тях е благополучен и нямаме проблеми. И тук подрръжката е добра и отзивчива.
За международен хостинг предлагаме HostGator или WordPress хостинг в GoDaddy те са евтини, доста добри и популярни. Притежават сървъри в САЩ, така че ако правите англоезичен сайт таргетиран за Щатите, то те са добър избор за вас.

Доста малки бизнеси се нуждаят от базов план при стартиране на уеб сайт. Лесно е да ги ъпгрейднете след това ако се изисква. За това не започвайте с екстра бизнес план, който струва скъпо, а всъщност не ви е от нужда. Просто бъдете сигурни, че вашия план включва всичко, което ви е необходимо за изграждането и поддръжката на вашия сайт, базата данни, дисковото пронстранство, имейл адресите и други.

Отностно съветите за домейн…

4. Нуждаете се само от един домейн

Нуждаете се само от един домейнЧесто виждаме хора да купуват десетки домейни, мислейки си, че ще помогнат при търсенето в търсачките. Това не е така!

Ако имате множество домейни, единствения начин да ви помогнат за класирането в търсачките е ако всеки от тях се отнася до техен собствен уникален сайт. Сочейки много домейни към един сайт, не добавя никаква стойност за търсачките, а само ги оределя като дублиращи се и търсачките игнорират всички домейни с изключение на един, който смятат за оригинала.
Честа тактика е купуването на така нарачените “точно съвпадащи домейни”. Това са домейни, които точно съответстват на набор от търсени ключови думи – Пример ако търсите коли под наем то kolipodnaem.com e добър домейн. От опита тази техника работи (макар че Google многократно заявиха, че работят по минимизиране на влиянието и).

5. Решете какво ще бъде разширението на вашия домейн (TLD)

Разширение на домейна ви

TLD или Top Level Domain означава разширението на домейна, което определя категорията на сайта, а понякога и държавата от която е сайта.

За комерсиални и бизнес сайтове за предпочитане е домейн име с разширение “.com”, за разлика от “.net, .org, .info, .biz” или нещо друго.
Разбира се няма нищо лошо в другите разширения, но като най-комерсиален и считан за най-добър е “.com”
Много трудно обаче ще намерите подходящо и свободно име “.com”, за това негови добри заместили са “.net” и “.org”
Недостатъкът е, че хората са склонни да въвежат по-често “.COM” и по погрешка могат да се окажет в сайта на ваш конкурент!

Разширенията като “.bg, .de, .uk, .us” са домейни създадени за локално национално ниво. Тоест по-добра работа ще ви свършат ако сте се таргетирали само за държавата, в която извършвате вашия бизнес.
Бъдете внимателни, когато избирате домейн и хостинг, защото за предпочитане е те да са от една държава. Ако изберете например домейн .com, а сървърът ви е в Англия, то търсачките са по-склонни да определят сайтът ви като английски.

6. Изберете по-кратък домейн

Дългите домейн имена могат да бъдат трудни за запомняне и дори трудни за правилно изписване. За това, избирайте ги по-кратки!
Препоръчително е да са до 24 символа.

Ако вашия домейн е дълъг и труден за изписване, добре е да изберете по-кратка версия на домейна ви и я пренасочете към вашия главен домейн. Тази техника означава, че посетителят все пак ще отиде на вашия главен сайт, но ще трябва да изпише по-кратко и лесно запомнящо се домейн име. Например: „moisait.com“ ще води до „moeto-domain-ime.com“

7. Брандирйте домейна си – Използвайте името на Бизнеса си

Брандирйте домейна си – Използвайте името на Бизнеса си

Най-добрия домейн е този, който отразява името на вашия бизнес. Това помага за популярността на марката и създава професионален имидж. Не забравяйте, че името на домейна трябва да бъде настроено и като ваш имейл адрес, който се поставя върху визитни картички и се използва в рекламата.
Какво ще опита да изпише в интернет ваш клиент, ако трябва да отгатва вашия домейн? Отговорът на въпроса трябва да е най-добрия възможен домейн за вас.

Ако мислите и по различен начин можете да изпишете домейн името си и с абриветура като например IBM.com.

8. Определете ключовите си думи

Думите използвани в домейн името ви могат да повишат класирането в резултатите от търсенето. Ако сте направили анализ на ключови думи, то вие трябва да знаете кои ключови думи могат да ви свършат най-много работа.

Чудесно е ако вашето бизнес име съдържа тези думи. Ако пък не и вашето бизнес име е твърде дълго можете да сложите тези ключови думи накрая, например: IBMComputers.com
Ако не се тревожите за брандинга на вашата фирма, то тогава бихте могли да използвате най-добрите ключови думи в домейна си.

9. Ако все още не можете да намерите това което искате. Тире!

Ако ви е трудно да намерите перфектния домейн за вас, които да е свободен, добавете тирета между думите. Пример – moeto-domain-ime.com
Опитайте да избегнете добавянето на тирета ако е възможно.

10. Разбираемо ли е домейн името ви?

Имайте в предвид сценария, в който казвате на някой вашето домейн име, или го използвате в радио или телевизионна реклама. Ще бъдат ли в състояние хората да го запомнят и да го напишат правилно след това? Лесно ли е за изричане. Някой компании купуват множество домейни, само за да покрият всички възможни начини, по които хората биха могли да изпишат домейна им!

11. Груб ли е домейна ви?

Пример тук би могъл да помогне: Сайтът „experts-exchange.com“, не след дълго добави тире към домейна си, след като разбраха, как старият им домейн може да бъде прочетен. А именно: „Expertsexchange.com“ – „ExpertSexChange.com“
E 🙂 проверявайте дали има алтернативни значения на вашия домейн!

12. Подсилва ли вашия сайт домейн името ви?

За да помогнете на посетителите да запомнят вашия сайт и неговото домейн име, бъдете сигурни, че споменавате често домейн името, което сте избрали. Опитайте се да го използвате в заглавия, описания и други форми на уеб маркетингът ви.

13. Взимайте го!

Има много неща, които трябва да вземете предвид и може да опитате много имена преди да откриете свободно, което пасва на вашите чувства и нужди. Ако изпитвате затруднения, винаги можете да се допитате до приятел или до нас.
Успешно търсене и късмет!

 
Тази страница съдържа афилейт линкове и ако вие закупите продукт или услуга през от тях, е възможно ние да получим комисионна.

Как да изберете най-доброто домейн име за вашия сайт